DE OOSTERGAST,
BIJZONDER WONEN BEREIKBAAR
Meer informatie

Geen gasaansluiting… maar wat dan wel?

Vanaf dit jaar leggen we geen gasaansluitingen meer aan bij nieuwbouwwoningen in de Oostergast. De vraag op de lippen van menig huizenkoper… Wat gebruiken we dan wel om ons huis te stoken?

Nederland heeft stevige klimaatambities. In 2050 moet heel Nederland verwarmd worden, zonder dat er aardgas nodig is. Als Groninger gemeente willen wij niet zo lang wachten en beginnen dit jaar met het aanleggen van volledig gasvrije woningen. Wij vinden namelijk dat nieuwbouw in Groningen zo duurzaam mogelijk moet zijn.

Tijdens nieuwbouwbeurzen en kopersavonden krijgen wij steevast de vraag hoe een huis dan wel wordt verwarmd. Logisch dat, in het begin van een overgangsfase, deze vraag wordt gesteld. In deze blog beschrijven wij drie van de opties waaruit huizenbezitters kunnen kiezen.

 

Optie 1: warmte uit de bodem halen

warmtepomp met bodemlus

De aarde is een onuitputtelijke bron van duurzame warmte. De bovenste laag grond is gevoelig voor schommelingen in de buitenlucht, maar hoe dieper de aardlaag hoe meer warmte de grond vasthoudt.

De methode is simpel. Een bodemlus gaat 150 meter de grond in en haalt de warmte uit de grond. Een elektrische warmtepomp op de begane grond waardeert de warmte op tot de benodigde temperatuur.

Hetzelfde principe geldt voor koude: ook die wordt in de zomer uit de bodem onttrokken en koelt de woning.

Voordelen:

  • Laag energieverbruik door de luchtwarmtepomp
  • Duurzame koeling mogelijk in de zomer

Nadelen:

  • Niet geschikt voor slecht geïsoleerde woningen
  • Relatief hoge investering voor de bodemlus (€ 3000) en de warmtepomp (€ 9600)

 

Optie 2: warmte uit de lucht halen

luchtwarmtepomp

Niet alleen de bodem bevat warmte en koude: ook de buitenlucht bevat temperaturen die binnenshuis kunnen worden benut. In deze opstelling worden warmte en koude met een warmtepomp uit de lucht onttrokken en met de warmtepomp opgewaardeerd tot bruikbare temperaturen.

En het klinkt wellicht ironisch, maar ook in de winter doet een warmtepomp het gewoon. Zelfs bij vorst zit er nog voldoende warmte in de buitenlucht om het huis mee te stoken.

Voordelen:

Nadelen:

  • Hoger energieverbruik in vergelijking met een warmtepomp met bodemlus
  • Niet geschikt voor slecht geïsoleerde woningen.

Een huis kopen in de provincie Groningen? Het kan in de Oostergast.

kavels in oostergast
Eric en Amarens verhuisden naar een nieuwbouw huis binnen de wijk
fred stol
Gerelateerde berichten
Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in en nieuwtjes over de Oostergast? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Interesse