DE OOSTERGAST,
BIJZONDER WONEN BEREIKBAAR
Meer informatie

Een woning zonder gasaansluiting, hoe is dat?

Rein en Astrid uit de Oostergast wonen in een woning zonder gasaansluiting. Ze bouwden hun huis volledig energieneutraal en delen nu hun ervaring.

We bezoeken Rein en Astrid in hun nagelnieuwe woning in de Oostergast.. “Het is de bedoeling dat het huis net zoveel energie opwekt als we gebruiken”, vertelt Rein. “Afgelopen zomer wekten we zelfs meer energie op dan we hebben verbruikt, dankzij de 28 zonnepanelen op ons dak.”

Vol trots laat het duo ons hun woning zien. Het eerste wat opvalt: bijna overal hangt led verlichting. En dat is nog maar het begin. De woning heeft triple glas, kunststofkozijnen en speciale kunststof buitendeuren (die voldoen aan de hoogste isolatie en luchtdichtheidswaarden). Bovendien is de woning optimaal gesitueerd op de zonkant.

De woning heeft geen gasaansluiting: verwarming en koeling van de woning vindt plaats met een lucht-warmtepomp. “En inmiddels zijn we helemaal gewend aan het koken op inductie”, vertellen Rein en Astrid gezamenlijk.

 

Lang gekoesterde wens

Rein en Astrid hadden altijd al de wens om hun eigen woning te bouwen. Tijdens een Open Huizendag in 2013 in de Oostergast viel het oog van Rein en Astrid op deze kavel: gelegen aan de Zonstraat, op de hoek van Het Noorderlicht met een vrij uitzicht.

Bij het maken van hun plannen stond vast dat ze een duurzame woning wilden. Rein verzamelde informatie over energieneutrale woningen en over beschikbare financieringsmogelijkheden.

Rein vertelt hoe het paar te werk ging. “Onze architect kwam met veel ideeën, waaronder een concept voor een passiefhuis. In een passiefhuis worden de warmteverliezen geminimaliseerd door optimalisatie van de isolatie, hoge luchtdichtheid en warmteterugwinning via het ventilatiesysteem.”

Sommige keuzes zijn lastiger dan andere, merkte Rein: “Onze keuzes bespraken we steeds met onze architect. Die adviseerde het bouwbedrijf. Met het bouwbedrijf hebben we vervolgens het hele bouwproces besproken en de planning.”

Rein en Astrid zijn heel tevreden met hun energiezuinige woning. “Het was even puzzelen om de woning comfortabel te krijgen omdat je moet leren hoe een warmtepomp werkt, maar eigenlijk is dat heel eenvoudig”. Ze hopen dat veel mensen bewust keuzes maken bij de bouw van hun woning, want een gasloze woning biedt vele voordelen. Astrid: “Wat voor ons voorop staat is dat we een positieve bijdrage kunnen leveren aan het milieu”.

 

Tien tips van Rein en Astrid:

  1. Gebruik alle beschikbare subsidies, waaronder ISDE-subsidie en de gemeentelijke premieregeling;
  2. Warmtepompen worden steeds beter en goedkoper in aanschaf. Overweeg een (lucht-) warmtepomp die ook koelt in de zomer;
  3. Een warmtepomp vraagt om een zwaardere elektriciteitsaansluiting. Informeer bij de netbeheerder en vraag welke maandlasten een hoger vastrecht met zich meebrengt;
  4. Schakel hulp in bij het bepalen van het energieconcept voor jouw woning. Maak gebruik van de mogelijkheden die de architect biedt of schakel anders een energieadviseur in die je advies op maat geeft;
  5. Laat berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om de meter precies op nul te krijgen;
  6. Benut de mogelijkheid om btw terug te vragen voor de investering in zonnepanelen;
  7. Sluit voor de start van de bouw een Bouwgarantverzekering af. Zo ben je verzekerd tegen mogelijke risico’s gedurende het bouwproces, zoals een aannemer die zijn verplichtingen niet nakomt;
  8. Zoek een installateur die ervaring heeft met warmtepompen en deze ook goed kan inregelen;
  9. Overweeg om te vragen naar een energieprestatiegarantie of -contract bij jouw bouwer of installateur. Zo heb je de garantie dat je een lage energierekening hebt en dat installaties goed werken. Dit voorkomt verrassingen achteraf;
  10. Let op het gebruik van vloerafwerking i.c.m. lage temperatuur vloerverwarming. “Geschiktheid” voor vloerverwarming is niet hetzelfde als de optimale vloerafwerking.
Gerelateerde berichten
Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in en nieuwtjes over de Oostergast? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Interesse