Voor het Natuureiland komt de herfst precies op tijd
Het Natuureiland heeft door de droogte een moeilijke zomer achter de rug. Zelfs in september is de bodem zich nog aan het herstellen. Gelukkig verwacht groenontwerper Leo Dop dat het allemaal goedkomt.
Tijdens de kurkdroge zomermaanden heeft het Natuureiland in Zuidhorn het zwaar gehad. De bedenker en uitvoerder Leo Dop bekent dat hij in de afgelopen zomer geregeld een ‘oh jee’-gevoel had.
“Tijdens de ergste hitte was de droogte zo sterk, dat een gemeentewerker de hele dag aan het rijden was met een tank met honderden liters water“, vertelt Leo.
Elke boom kreeg op die manier tussen de honderd en tweehonderd liter water per dag. En dat weken lang. “Ik denk dat inmiddels iedereen in Zuidhorn de auto met de gele tank herkent.”
Door het doorlopend bewateren van de bomen kon de collega van Leo voorkomen dat het Natuureiland van een groen recreatiepark veranderde in een dorre vlakte. “Maar zelfs nu merk je dat de droogte nog niet voorbij is“, vertelt Leo. “De bovenste twintig centimeter van de grond is hersteld, maar daaronder is het nog droog.”
De droogte is, voor de kenner nog terug te zien aan het waterpeil van de sloten rondom het Natuureiland. “Het water staat nog erg laag. Want áls het regent, stroomt nog veel over de bodem heen en komt het water via de kanalen uit op zee. Het herstel gaat dus langzaam.”
Toch maakt de groenontwerper zich geen grote zorgen over ‘zijn’ Natuureiland. “In de herfst valt veel regen én is het groeiseizoen nog aan de gang. Zolang het boven de vijftien graden blijft, groeit alles nog. De natuur heeft dus voldoende tijd om te herstellen.”
De winterslaap van het Natuureiland
Met koud weer in het vooruitzicht, maakt het Natuureiland zich op voor een lange winterslaap. Toch vraagt de naderende kou heel weinig van Leo en zijn team. Maar het Natuureiland winterklaar maken? Leo gniffelt bij het horen van de vraag. “Winterklaar, dat is een term van hoveniersbedrijven. Want dan kunnen ze in de herfst nog wat doen. Maar voor de natuur is dat niet nodig.”
Daarom laten Leo en zijn team de natuur hun werk doen. “Neem nou het riet in de sloten. Die gaan we echt niet tot de knot afknippen. De holle rietstengels zijn een uitstekende schuilplaats voor insecten, zoals het lieveheersbeestje en de sluipwesp.”
Leo is namelijk een groot voorstander van natuurbeheer waarbij mens en natuur elkaar helpen. “De sluipwesp is dankbaar voor een beschutte plek tijdens de winter. Als wij hem tijdens de winter helpen, dan bedankt hij ons daar volgend jaar voor. Want de sluipwesp is een hele effectieve bestrijder van neefjes.”